loading

Opel Történelem - Történet és örökség

Az Opel 1899-ben kezdett gépkocsigyártással foglalkozni. Forradalmi lépésnek számított. De ez még csak az első volt a forradalmi lépések sorában.... Vessen egy pillantást az Opel gépkocsik történetére!

Opel Lutzmann1899 Az első Opel gépkocsi az "Opel Lutzmann rendszerű szabadalmaztatott motorkocsi" nevet viselte. Ezzel indult Rüsselsheimben az első haszongépjárművek gyártásának alapjául szolgáló gyártási folyamat. Egy éven belül a vállalat bemutatkozott a nemzetközi motorsportban is.
Opel történelem1901 márciusában aratja első győzelmét az Opel autóversenyzésben. a Königsstuhl hegyi túrát Heinrich von Opel nyerte.
Különleges kialakítású és teljesítményű Opel1907 Különleges kialakítású, 45 kW (60 LE) teljesítményű gépkocsijával az Opel tesztpilótája és autóversenyzője Carl Jörns megnyerte a Taunusban megrendezett Kaiser Kupát: a legjobb német gépkocsinak járó Kaiser Kupa mellett az Opel nyerte el az udvari beszállítói címet is.
Opel Doktorwagen1909 Az Opel bemutatta első elérhető árú gépkocsiját. A 4 kW (8 LE) teljesítményű, kétüléses, a megbízhatóságot szem előtt tartó vásárlók számára tervezett jármű "Doktorwagen" (Orvoskocsi) vált ismertté.
100 LE Opel1912 Az üzemből kigördült a tízezredik Opel gépkocsi. Az új csúcsmodell a tekintélyes 40 kW (100 LE), négyhengeres jármű.
1914 Opel versenyautó1914 Kifejlesztették az új, világrekordot felállító versenyautót, amely győzelmet hozott az 1913-as Grand Prix versenyen. Ez volt az első négyszelepes technológiával működő gépkocsik egyike; elsöprő 12,3 literes 16 szelepes négyhengeres motorja volt. Az Opel Németország legnagyobb autógyártójává vált.
Rüsselsheim Opel autóverseny pálya1919 Átadták a Rüsselsheimtől délre található Opel autóverseny-pályát. Az ovális lefutású betonozott pálya, döntött kanyarokkal az első állandó autóversenyzésre és tesztelésre használt pálya Németországban - évekkel megelőzve más közismert versenypályákat, például a berlini AVUS-t és a Nürburgringet.
1921 Opel nyolchengeres motor1921 Az Opel nyolchengeres motort épít, amely számos versenyen bizonyít - különösen emlékezetes az 1922-es Eifel verseny.
1924 Opel gyártósoros bevezetés1924 Egymillió arany márka értékű beruházással az Opel teljesen modernizálja autógyártását. A rüsselsheimi az első olyan német gyártóüzem, amely a jövő nagy mennyiségű termék előállítására alkalmas gyártási módszereit, például a gyártósoros összeszerelést bevezette.
1928 Opel a legnaygobb német gépkocsigyártó1928 37,5%-os piaci részesedésével az Opel messze a legnagyobb német gépkocsigyártó. A General Motors-al való társulás előkészítéseként a vállalatot tőzsdére bevezetett céggé alakították.
A General Motors felvásárolja az Adam Opel AG-t 19291929 A General Motors mindössze 26 millió dollárért felvásárolta az Adam Opel AG részvényeinek 80 százalékát, és ezzel többségi tulajdonossá vált. Az Opel az első német gyártó, amely biztosítótársaságot alapított. Még egy elsőség: az "Opel Bank" gépkocsivásárlásokat és részletfizetéseket finanszírozott.
Első Opel népautó1931 A rüsselsheimi üzemben megépítik az első "népautót" 1,2 literes motorral, amely elérhető áron vásárolható meg. 1931 és 1935 között 100 000 példányt szereltek össze - ez olyan mennyiség, amelyet egyetlen korábbi modell sem ért el Németországban. A General Motors megszerezte az Opel Részvénytársaság részvényeinek fennmaradó 20%-át.Az Opel az első gépkocsigyártó, amely iskolát hozott létre az ügyfélszolgálat oktatására.
Opel Kapitän - az egymilliomodik Opel1940 Az egymilliomodik Opel egy Kapitän modell volt. Októberben a nemzetiszocialista kormányzat leállíttatta a személyautók gyártását. A négykerék-meghajtású, terepre szánt teherautó modelleken kívül katonai felszerelések, például pilótaülések, repülők futóműveinek és üzemanyagtartályainak gyártása folyt.
Opel üzem megsemmisülés1944 A szövetséges hatalmak lebombázták a rüsselsheimi opel üzem felét, a brandenburgi üzem csaknem teljesen megsemmisült.
Opel Kadett gyártósor szétszerelése1945 A Opel Kadett teljes gyártósorát szétszerelték és a Szovjetunióba szállították jóvátételként.
Opel Frigidaire hűtpszekrény gyártás1946 Elkezdődik a Frigidaire háztartási hűtőszekrények gyártása. megépítik a háború utáni első Opelt, a 1,5 tonnás Blitz teherautót.
1947 Opel Olympia1947 A személyautó gyártás az Opel Olympia modellel indult újra.
Rüsselsheimi üzem újjáépítése1950 Befejeződik a rüsselsheimi üzem újjáépítése.
Kétmilliomodik Opel - egy Kapitan1956 Kigördül az üzemből a kétmilliomodik Opel, egy Kapitän.
1960 Opel Rekord
1960 Megérkezik az Opel Rekord P2. Összesen mintegy 755 000 egységet szereltek össze.
Opel Kadett új gártó üzeme1962 Az Opel századik évfordulóját ünnepli. Bochumban ünnepélyesen megnyitják az új Opel Kadett gyártására szolgáló üzemet.
Opel Kapitan, Opel Admiral, Opel Diplomat1964 Az Opel bemutatja három új luxusmodelljét, a Kapitänt, az Admiralt és a Diplomatot. Ezek a presztízst jelentő hat- és nyolchengeres csúcsmodellek az akkori idők szellemét idézik. Mindhárom kedvező fogadtatásban részesült, és azonnal sikert aratott a piacon.
Egymilliomodik Kadett1966 Mérföldkőhöz érkezését ünnepli az üzem Bochumban: a gyártósorról legördül az egymilliomodik Kadett. Az Opel új gépkocsitesztelő pályát nyit a németországi Hesse tartománybeli Dudenhofenben, és alkatrészgyártásra szakosodott üzemet Kaiserslauternben. Elindul a Rekord C gyártása, és bemutatják a piacon a legendás Rallye Kadett gépkocsit.
1968 Opel GT
1968 Színre lép az Opel GT. Hirdetési szlogenje "Csak a repülés jobb" szállóigévé vált.
Opel Ascona, Opel Manta1970 Megszületik a középkategóriás Opel Ascona A és a sportos Opel Manta A modell. Elkezdődik az elektronikus benzinbefecskendezésű Opel Commodore GS/E gyártása.
Tízmilliomodik legyártott Opel1971 Kigördült a tízmilliomodik Opel gépkocsi a rüsselsheimi üzemből. Gyártani kezdik a Opel Rekord D-t, szintén Rüsselsheimben.
1972 Opel új dízelmotora1972 A dudenhofeni tesztpályán az Opel új dízelmotorjával felszerelt módosított Opel GT két világrekordot és 28 nemzetközi rekordot állított fel.
1974 Asconában nertek Európa bajnoki címet1974 Walter Röhrl és navigátora, Jochen Berger egy Opel Ascona A modellben szereztek Európa-bajnoki címet.
Opel Senator, Opel Monza1978 A gépkocsik piacán két új csillag jelent meg: a luxus négyüléses Opel Senator és a sportos ferdehátú Opel Monza kupé.
Környezetbarát vízbázisú festék használata1981 Az Opel az első autógyár, amely környezetbarát, vízbázisú festéket használ.
Opel Corsa új spanyol üzem1982 A spanyolországi Zaragozában új üzemmel szerződnek az új Opel Corsa gyártására.A kompakt modell gyorsan teret hódít, hamarosan osztályának legnagyobb számban értékesített járműve lesz.
Opel katalizátor bevezetés1985 Az Opel az első német autógyártó, amely valamennyi modellsorozatánál bevezeti a katalizátort.
Opel Omega - az év autója
1986 Az Opel Omegát az Év Autójának választották meg.
Opel gyártás - műanyagok újrahasznosítása1990 Az Opel az első gépkocsigyártó, amely megvalósítja a műanyagok újrahasznosítását. Ez a lépés tükrözi a vállalat környezetbarát technológiák iránti elkötelezettségét. A Rüsselsheimben dolgozó mérnökök módszeresen dolgoznak a veszélyes anyagok, például az azbeszt és a kadmium gyártási folyamatból való kizárásán. Egyidejűleg elérték a festékekhez használt oldószerek és a fluor-klór-szénhidrogének (CFC) fenntartható csökkentését is.
Opel Kadett gyártás leállítás - Opel Astra bevezetés1991 Az utakon és a piacon évek során felmutatott kiemelkedő teljesítményét követően véget ér a Opel Kadett gyártása. Utódja az Opel Astra. Az új járművet az Opel biztonsági rendszerével látták el, amely oldalvédelmet, az ülésekbe épített kicsúszás elleni védelmet és övfeszítőket foglal magában. A cég első terepjárója Opel Frontera néven egy év alatt kategóriájának európai piacvezetőjévé válik.
Opel Vectra bemutatása1995 Az Opel bemutatja az Opel Vectra B modellt. Újabb első hely a német autógyártók versenyében: az Opel valamennyi gépkocsiját teljes méretű légzsákokkal szereli fel mind a vezető, mind az első utas oldalán.
Opel Millenium Express1999 Az Opel az autógyártásban elért százévnyi sikerét ünnepli. Az Opel Milleneumi Expressz díjnyertes multimédiás kiállítása egy teljes vonatot elfoglalt, és végigzakatolt Európán. Rüsselsheimből kigördült az ötvenmilliomodik Opel, egy Omega. Az Opel Zafirával az Opel a kompakt kisteherautók új osztályát hívta életre, a rendkívül sokoldalú belső elrendezést biztosító Flex7 koncepció alkalmazásával.
Opel Agila gyártása elkezdődik2000 Elkezdődik az Opel Agila gyártása. Az első német mikrobusz tökéletes városi jármű. Bemutatták a Opel Zafira földgázzal működő változatát.
Opel új arculati kampány2002 Az Opel új arculati kampányba kezd "Opel. Friss gondolatok a jobb gépkocsikért" szlogennel. A német kancellár, Gerhard Schröder nyitotta meg ünnepélyesen a világ legfejlettebb autógyártó üzemét Rüsselsheimben. Az Opel bemutatja első fenntarthatósági jelentését.
2003 Opel Signum és Opel Meriva2003 Németországban egyszerre mutatták be az Opel Signumot és a Opel Merivát. Rüsselsheim új, motorokkal kapcsolatos kezdeményezése: négy új CDTI közös nyomócsöves dízelegység és üzemanyag-takarékos TWINPORT technológia benzinüzemű motorokhoz. Megkezdték az üzemanyagcellás Opel Zafira HydroGen3 hétköznapi körülmények közötti tesztelését Tokióban és Washingtonban.
2005 Opel Zafira CNG2005 Az Opel Zafira 1.6 CNG (sűrített földgáz) a legnépszerűbb alternatív meghajtási rendszer Németországban. 26 ország újságírói az 1,0 és 1,4 liter közötti kategóriában az 1,3 CDTI ECOTEC hajtóművet az "Év Motorja 2005" díjjal tüntették ki. Nyár óta az Opel valamennyi dízelüzemű utasszállító gépkocsija részecskeszűrővel kapható.
2006 ötödik generációs Corsa2006 A GM Europe új európai tervezőközpontot nyit Rüsselsheimben. A Opel Corsák negyedik generációjának világpremierje a londoni Nemzetközi Autókiállításon; megkezdődik a sorozatgyártás Eisenachban és Zaragozában. Az új Opel Corsa ötcsillagos minősítést kapott utasvédelmére az Euro NCAP törésteszteken.
Opel OPC versenytábor2007 Megkezdődött az Opel OPC Versenytábor: számos kemény tesztelési szakaszt követően 18 500 jelentkező közül kiválasztották azt a tíz legjobb sofőrt, akik a 2008-as 24 órás nürnburgringi verseny résztvevői lesznek. Az Opel a Frankfurti Autószalonon bemutatja a Flextreme-t; a gépkocsi mérföldkőnek számít az új meghajtási koncepciók fejlődésének történetében. Az elektromos motorú gépkocsi tápellátását akkumulátorok biztosítják. ovábbi tudnivalók az OPC modellekről.
2008 Opel Insignia2008 A londoni Nemzetközi Autókiállítás keretében mutatkozik be az Opel új csúcsmodellje, az Insignia. Forradalmi vonalvezetésével és kifinomult technológiájával az Insignia hatalmas ugrást jelentett a márka megifjításának irányába. Röviddel ezután stílusáért és újszerűségéért, biztonságáért és kényelméért elnyerte az "Év Autója 2009" díjat.
2009 GM csőd és új Astra és Opel Ampera bemutatás2009 Az első Opel megépítése óta 110 év telt el, és most a nemzetközi gazdasági válság miatt a márka fennmaradásáért küzd. Júniusban a General Motors csődöt jelentett. Az Opelnek a német állam nyújt segítséget. A Frankfurti Autószalonon az Opel bemutatja az új, rendkívül hatékony Astrát, és a nulla kibocsátású Amperát. Az Opel Ampera nagy presztízst jelentő technológiai díjat nyert. 
A * jelölt rész kitöltése kötelező
Az Ön személyes adatait a megfelelő adatkezelők fogják kezelni az Adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.

Adatvédelemmel kapcsolatos jogaira, valamint elérhetőségi adatainkra vonatkozóan itt talál információt.
Ugrás az oldal tetejére